Om u de beste gebruikerservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Bekijk ons cookiebeleid.

Categorieën
Terug naar overzicht

Tips voor Thermokleding

maandag, 07 januari 2019

Ben je benieuwd naar onze tips aangaande thermokleding? Lees dan dit artikel!

De temperatuur gaat zakken en het wintersport seizoen is begonnen, daarom hebben wij een aantal handige tips op het gebied van thermokleding. Er zijn namelijk een aantal do’s, maar ook zeker een aantal don’ts bij het dragen van thermokleding. In het vervolg van dit artikel gaan we jou een aantal tips geven, zodat je precies weet bij welke situatie welke thermokleding past. 

TIP 1: Bedenk vooraf waar je de thermokleding voor gaat gebruiken.
Actief bewegen, zoals bij wintersport, vergt een heel ander soort thermokleding dan bijvoorbeeld tijdens het vissen. Zo is het belangrijk dat je tijdens de wintersport rekening houdt met bescherming tegen de kou, maar tevens de zweetafvoering. In dit geval is strakke en gematigd dunne onderkleding met lange mouwen aan te raden. Waarom zul je denken? Omdat de dunnere kleding een stuk elastischer is, wat jou een prettige bewegingsvrijheid geeft. Daarnaast biedt dit net genoeg bescherming tegen de kou en voert het zweet sneller af, zodat jij bij een intense inspanning goed droog blijft. Wij raden hiervoor de compressie shirts aan, echter plaatsen we hier wel een kanttekening bij. De stof zit namelijk extra strak, om doorbloeding bij de spieren te verbeteren. Sommige mensen ervaren dit als minder prettig. Dit is echter een stuk gewenning en uiteindelijk wordt dit als prettiger ervaren. Mocht je alsnog niet kunnen wennen, dan kun je beter kiezen voor een slim/regular fit. Gaan we echter kijken naar een minder actieve sport als vissen, dan is dikke thermokleding een must. Als je in de winter lang stil zit is het van essentieel belang dat je jezelf warm houdt. Op deze manier voorkom je dat je het koud krijgt en wordt je niet ziek. 

Ben je meer een wandelaar? Ook dan is thermokleding aan te raden. Door de verschillende weersomstandigheden worden de functies van de thermokleding optimaal benut. Zo beschermt het je tegen kou, maar houdt het je droog bij warm weer. Tijdens het wandelen raden wij wat lossere thermokleding aan. Dit is thermokleding die wel om het lichaam aansluit, maar geen klemmend gevoel geeft. Een compressieshirt is in deze situatie niet de juiste keuze, omdat de spieren niet extreem belast worden. Daarnaast wil je lekker comfortabel kunnen wandelen en dit wordt tegengehouden als je extreem strakke kleding draagt. 

Ditzelfde geldt eigenlijk als je de thermokleding voor dagelijks werkzaamheden wilt gebruiken. Ook dan moet de thermokleding niet te strak zitten, zeker omdat je het voor een lange periode draagt. Slim-fit of regular-fit is in deze situatie the way to go! 

TIP 2: Houd rekening met de weersomstandigheden. 
Tegenover de kou met wintersport, staan de warmere weersomstandigheden. Denk bijvoorbeeld aan een rondje hardlopen in de zomer, maar ook een training in de sportschool. Thermokleding dient in deze als zweettransporteur. Op deze manier voorkom je dat je eigen kleding nat en zwaar wordt, maar ook dat de lichaamstemperatuur stijgt. In de sportsituaties is dunne en beweeglijke thermokleding aan te raden. Vooral compressiekleding heeft hierbij de voorkeur. Dit zorgt voor een betere doorbloeding van de spieren, zodat jij na een work-out minder spierpijn hebt. Uiteraard kun je dit ook omdraaien en denken aan winterse omstandigheden tijdens een rondje hardlopen of een voetbalwedstrijd. Om een goede prestatie te leveren is het belangrijk dat je warm blijft en dit kun je garanderen met thermokleding. Wij raden dus aan om voor de verschillende omstandigheden thermokleding aan te schaffen. Bijvoorbeeld korte mouwen in de zomer en lange mouwen in de winter. 

TIP 3: Kies voor zowel een thermoshirt als een -broek.
Veel mensen denken dat enkel een shirt voldoende is om de temperatuur te reguleren. Dit is echter niet waar. Denk maar eens aan de koude dagen tijdens de wintersport. In een skilift is het dan niet altijd even prettig als je niet de meest warme broek hebt. Naast dat je dan erg koude benen hebt, merk je de invloeden over je gehele lichaam. Een thermobroek biedt uitkomst. De bewegingsvrijheid wordt gegarandeerd, terwijl het zweet afgevoerd wordt en je geen last hebt van kou. Op deze manier kun je optimaal genieten van de wintersport, maar ook van andere sporten. 

TIP 4: De pasvorm is vrij strak en dit hoort.
Denk niet dat je een maat te klein hebt gekocht als de thermokleding vrij strak om het lichaam aansluit. Eigenschappen als zweettransportatie en isolatie kunnen alleen worden gegarandeerd als de kleding goed op het lichaam aansluit. Let hierbij wel op de verschillende soorten thermokleding. Zo zit compressiekleding erg strak (klemmend), maar sluiten de slim-fit of regular-fit thermoshirts enkel aan op het lichaam. Afhankelijk van je wensen en de weersomstandigheden kun je kiezen voor een van de verschillende soorten. 

TIP 5: De prijs spiegelt zich aan de behoefte!
De prijs geeft vaak aan welke materialen in de stof verwerkt zijn en welke omstandigheden de thermokleding aan kan. Voor de meest winterse omstandigheden is de beste thermokleding vereist, vandaar dat de prijs hoger ligt. Wil je tijdens de wintersport echter gewoon genieten van een drankje op het terras, dan is een goedkoper basissetje ruim voldoende om comfort te garanderen. Bedenk je dus goed in welke omstandigheden je de thermokleding gaat gebruiken.

Met bovenstaande tips ben je in staat om de juiste keuze te maken op het gebied van je thermokleding. De volgende stap is natuurlijk het aanschaffen van de juiste kleding. Klik hier om ons aanbod te bekijken en jouw thermokleding te shoppen!! 

Mocht je uiteindelijk nog vragen hebben, neem contact op met onze klantenservice en we voorzien je van passend advies. Natuurlijk kun je ook eens langskomen in één van onze winkels om de thermokleding eens aan te passen. Onze specialisten staan voor u klaar met het beste advies!