Categorieën
Terug naar overzicht

Reisverslag winnaar Canada trip!

vrijdag, 07 april 2017

Eind vorig jaar won Stefan Spanjer een geweldige reis naar Canada. Stefan kocht in onze winkel in Hengelo een artikel en won, na het invullen van de voucher, uiteindelijk deze geweldige trip! Inmiddels is Stefan in Canada geweest en wil hij zijn ervaringen graag met jullie delen.

Vol enthousiasme begon onze reis op dinsdag 14 februari, natuurlijk op Valentijnsdag. Ook KLM was dit niet vergeten, want we kregen een leuk valentijnscadeau tijdens onze negen uur durende vlucht. Het is een directe vlucht van Amsterdam naar Edmonton, wat erg handig is. De hoofdstad van de provincie Alberta is namelijk het vliegveld waarmee je het snelst in Jasper National Park in de Canadese Rockies bent. Toen we op het vliegveld van Edmonton aankwamen, waren we verrast over de grootte van de auto die we hadden gehuurd; hij was gigantisch. Ons enthousiasme werd al snel minder toen we zoveel grote auto’s en trucks zagen op weg naar ons hotel. Toen we in het hotel arriveerden hadden we het gevoel dat we moesten gaan slapen vanwege het tijdsverschil, maar gelukkig waren we uitgenodigd om een ijshockeywedstrijd van de Edmonton Oilers te zien. De wedstrijd was een goede manier om zowel de Canadese tradities te leren, als de mensen die onze reis hadden georganiseerd. Voetbal is niks vergeleken met deze sport: de puck vliegt zo snel over het ijs en zelfs tijdens de reclames bleven de entertainers het publiek toejuichen.

Na een lange nacht slaap moesten we het knusse hotel Union Bank Inn alweer verlaten. In de namiddag begon onze autorit naar Jasper. Hoewel de rit vier uur duurde, vloog het voorbij. We keken onze ogen uit met het fantastische uitzicht, vooral in Jasper National Park. Toen we arriveerden kwamen we erachter dat Jasper een klein, warm en toeristisch dorp was. Het hotel was ook heel goed; een grote, warme kamer met een fantastisch uitzicht over de bergen.

Door het regenachtige weer besloten we om Jasper National Park met de auto te gaan ontdekken tijdens onze derde dag. Aan de hand van alle brochures die we hadden verzameld, stippelden we een pad uit met de populairste en mooiste bezienswaardigheden; Medicine Lake, Maligne Lake, Pyramid Lake, Athabasca Falls en de Sunwapta falls. We waren behoorlijk onder de indruk van de natuur in Canada. Het was zo mooi, zelfs terwijl de meren bevroren waren en de watervallen maar deels doorstroomden.

Na een luie, maar indrukwekkende dag die we vooral in de auto doorbrachten, besloten we om er vrijdag een sportievere dag van te maken. We deden de Maligne Canyon ijswandeling en namen plaats op een hondenslee. Blijkbaar was de ochtend toer door de kloof te vroeg voor de andere mensen, want we hadden uiteindelijk een privé tour. Met speciale schoenen met spijkers waren we klaar om de ijzige kloof te ontdekken. De gids was heel vriendelijk en liet ons de mooiste plekken van de Maligne Canyon zien. Het was heel mooi om dit van binnen te zien en de indrukwekkende details van de kloof te verkennen.

In de namiddag vertrokken we naar Valemount voor onze hondenslee tour. De honden waren net zo enthousiast als wij. Het meest indrukwekkende was dat we onze eigen hondenslee moesten besturen en de honden zelf instructies moesten meegeven. Dus net voor we vertrokken kregen we nog een snelle cursus ‘hoe werkt een hondenslee?’. Het commando ‘hike’ was het startsignaal en ‘ho’ het stopsignaal. Makkelijk, toch? Goed remmen was heel belangrijk, net als goed op het pad blijven, wat je deed door het gewicht te verdelen naar links of naar rechts toe. Het was zo gaaf! Iedereen die de kans krijgt om een hondenslee tocht te maken, doe het! Het is het absoluut waard en moet hoe dan ook op je bucket list staan.

De dag daarna deden we weer sportief: we gingen skiën in Marmot Basin. Ondanks dat zaterdag 18 februari officieel familiedag was en we een hoop mensen op de piste verwachtten, was het redelijk rustig. We konden de hele dag genieten van de zon en het prachtige uitzicht over de Rockies. Skiën met zo’n decor is geweldig.

Het was tijd om Jasper en het nationale park achter ons te laten, dus op zondag reden we terug naar Edmonton. Ondanks dat we de weg tussen Jasper en Edmonton al kenden was het wederom leuk om deze te rijden. Opnieuw waren we onder de indruk van de verschillen in natuur tussen Canada en Nederland. Alles is groot in Canada: de bergen, de wegen, de auto’s, de vrachtwagens, gewoon alles.

Op maandag zijn we naar Canada’s grootste winkelcentrum geweest, de West Edmonton Mall. Ook weer groot, zoals altijd! Wat ons nog het meeste verbaasde, was niet het aanbod winkels, maar de overdekte schaatsbaan, het zwembad, het golfpark en het enorme piratenschip. Deze variatie zorgt ervoor dat ieder lid van de familie zich de hele dag kan vermaken.

‘s Avonds genoten we van een diner dichtbij de riviervallei. Vanuit het restaurant was de skyline van Downtown Edmonton (aan de andere kant van de riviervallei) prachtig te zien: de skyline van Edmonton is indrukwekkend. Edmonton staat ook bekend om de festivals: we zouden een bezoek brengen aan het Ice Skate Festival en het Ice Castle Festival. Terwijl wij het geweldige weer en de relatief hoge temperaturen wel fijn vonden, had het als gevolg dat de festivals helaas al gesloten waren: de ijskastelen waren al aan het smelten. Aangezien Edmonton een echte festivalstad is, willen we graag nog eens terugkomen om dit mee te maken.

Helaas kwam dinsdag te snel, 7 dagen in Alberta is echt te kort! Op onze laatste ochtend wandelden we door Downtown Edmonton, tussen de wolkenkrabbers. Erg indrukwekkend, net als het overheidsgebouw met het piramidevormige glazen dak. Daarna mochten we het gemak van Edmonton International Airport weer ervaren: de autoverhuur was naast de vertrekhal. Even de sleutels overhandigen, de straat oversteken en daar was de check-in balie al! Gewoon in een moeite door: piece of cake! Om nog maar te zwijgen over de heerlijke cake aan boord van de vlucht van KLM, die was echt verrukkelijk! Bedankt Edmonton, Jasper, Alberta dat jullie de mooiste plekken aan ons wilden laten zien en ons kennis te laten maken met de gave activiteiten en geweldige Canadese cultuur!

Cheers!
Stefan Spanjer (winnaar van de Edmonton en Jasper reis bij Intersport Twinsport)