Om u de beste gebruikerservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Bekijk ons cookiebeleid.

Op werkdagen voor 16.00 besteld, de volgende dag in huis Log in en spaar op al je aankopen
Categorieën
Terug naar overzicht

‘Wist je dat..’

vrijdag, 03 januari 2020

Schaatsen, laten we eerlijk zijn.. dit is iets waar we ons allemaal stiekem het hele jaar op verheugen. Zou die bekende Elfstedentocht na meer dan 20 jaar toch nog een keer gaan plaatsvinden? Dat zou toch geweldig zijn? Bij ons Nederlanders zit de schaatsgekte eenmaal in het bloed. Daarom willen wij graag wat toffe weetjes delen met jullie over schaatsen. Wij zijn zeer benieuwd of jullie dit al wisten namelijk! 😊

1. Er in de prehistorie ook werd geschaatst
Niemand weet precies wanneer er echt voor het eerst is geschaatst. Maar archeologen hebben ontdekt dat de mens in de prehistorie al ijsvlaktes probeerde over te steken. Hiervoor werden natuurlijk geen ijzeren schaatsen gebruikt, maar dierlijke botten! Middenvoetsbenen of ribben werden geslepen tot ze glad genoeg waren en daarna onder de voeten gebonden. Dit soort schaatsen worden glissers genoemd, hierin werden gaten gemaakt en met pezen of palingvellen aan de voet gebonden. Met de glissers werd er alleen nog maar ‘gegleden’, hier werd dus nog geen tactiek die we nu kennen toegepast. Als ik deze soort schaats met een van onze schaatsen moet vergelijken denk ik gelijk aan de glij ijzers. 😉

2. In de 80-jarige oorlog Nederlanders winnaars waren op schaatsen 😉

De Nederlanders wisten in de 80 jarige oorlog uit handen te blijven van de Spanjaarden door de schaatsen. Al schaatsend ontweken zij de Spanjaarden, de Spanjaarden noemde de Nederlanders op schaatsen ‘gevleugelde voeten’. De Spaanse hertog stuurde zijn soldaten aan om ook te gaan schaatsen. Dit leverde niets voor hun op, zij beheersten niet de tactiek zoals de Nederlanders dat beheersten.

3. Ireen onze succesvolste Nederlandse schaatsster is
De succesvolste Nederlandse mannelijke schaatser is tot nu toe (nog) geen Sven Kramer, al heeft hij natuurlijk wel een grote kans om dit te worden. Lijstjes vertellen dat Sven Kramer van het professionele tijdperk zeker de beste Nederlandse schaatser ten allen tijden is. Tot nog toe staat alleen Ard Schenk hier nog boven, hij is meerdere malen tot sportman van het jaar verkozen.

De succesvolste Nederlandse vrouwelijke schaatsster kennen we allemaal en hebben we zeker ook allemaal wel een keer zien vlammen om het ijs. Het is namelijk onze enige echte Ireen Wüst die al vele titels heeft behaald, waaronder op drie Winterspelen 8 medailles behaald waarvan de helft goud is! Dit maakt haar ook nog eens de succesvolste Olympische sporter van Nederland.

Het blijft natuurlijk heel lastig om de schaatsers met elkaar te vergelijken, ze komen uit verschillende tijdperken waardoor er veel grote verschillen zijn ontstaan. Door de jaren heen zijn de technieken ook een hoop veranderd, denk bijvoorbeeld aan de klapschaats die in 1980 is uitgevonden deze speelt een belangrijke rol in de snelheid van de schaatsers.

4. De Elfstedentocht sinds 1909 een officiële tocht is
In 1909 is de eerste officiële Elfstedentocht geweest hieraan deden 23 deelnemers mee. Voor 1909 werd de Elfstedentocht ook wel eens gereden, maar meer als weddenschap of als uitdaging. Wie kon er in één dag alle 11 steden van Friesland bezoeken per schaats? Er is voor 1909 één melding geweest van een man die alle elf steden in één dag heeft bezocht, deze melding is van 1763.

In totaal heeft de Elfstedentocht 15 keer plaatsgevonden, waarvan de laatste keer in 1997 was. De Elfstedentocht is nog niet zo vaak geweest, de eisen liggen namelijk heel hoog voordat z’n tocht mag doorgaan. Het ijs moet namelijk op álle plekken 15 centimeter dik zijn. Dit geld ook voor onder de bruggen, hiervoor worden dan soms ook ijstransplantaties ondernomen om dit te kunnen realiseren.

5. De klapschaats pas 17 jaar na uitvinding werd gebruikt
De klapschaats is in 1980 uitgevonden door Nederlander Gerrit Jan Ingen Schenau. Pas 17 jaar later werd de klapschaats voor het eerst gebruikt in de professionele sport door Tonny de Jong. Zij won hiermee het EK-Allround dames, mede door de klapschaats. Sinds deze overwinning stapte de schaatsers massaal over.

De klapschaats heeft zijn naam niet te danken aan het klappende geluid, zoals vele mensen denken. Maar de naam komt voort uit het mogelijk maken van een ‘klap na geven’ nadat de afzet is geweest. Hierdoor houdt de schaats langer contact met het ijs, dit zorgt ervoor dat je langer vooruit gaat. Wist jij dat Intersport Twinsport ook klapschaatsen verkoopt?