Om u de beste gebruikerservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Bekijk ons cookiebeleid.

Op werkdagen voor 16.00 besteld, de volgende dag in huis Log in en spaar op al je aankopen
Categorieën
Terug naar overzicht

Strijd voor gezondheid/immuniteit

vrijdag, 20 maart 2020

De directie van de grootste sportketen van Nederland, Intersport Twinsport, stond voor een dilemma; alle winkels dicht vanwege het risico op besmetting, óf open blijven in deze tijd waarin gezond, fit en sterk blijven zó essentieel is.

Zowaar noodzakelijk vanwege het feit dat lichaamsbeweging ongelooflijk belangrijk is in het bestrijden van virussen. Het is cruciaal voor je immuunsysteem om actief te blijven drukt hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder ons op het hart.

De beslissing was hierin dan ook snel gemaakt na het lezen van het artikel in het AD van 17-03 jongstleden met de titel: ‘Wetenschappers drukken ons op het hart: ‘Nederlanders, blijf in beweging’. Scherder legt hierin uit wat er met je lichaam gebeurt als je in beweging komt. ,,Als je matig intensief beweegt, stijgt het aantal t-cellen en nk-cellen, oftewel natural killers, in je lichaam. Dat zijn de cellen die virussen aanpakken.

De vraag voor Intersport Twinsport was niet langer óf de winkels open moesten blijven maar hóe kunnen ze het voor de klanten en het personeel zo veilig mogelijk maken om toch de middelen te kunnen leveren welke bewegen aan huis of in de straat mogelijk maken en stimuleren. Niet iedereen heeft namelijk beschikking over internet en kan online bestellen.

Nu de sportscholen gesloten zijn en het advies geldt om zo veel mogelijk thuis te blijven worden de manieren van bewegen beperkt maar deze zijn er nog genoeg. Ga fietsen, wandelen, skaten, doe oefeningen met gewichten, elastiek of een bal, ga touwtje springen, bedenk je eigen bootcamp. Zorg ervoor dat je iedere dag je beweging krijgt, wanneer je deze dingen schrapt uit je routine, heeft dat binnen enkele dagen al impact op je conditie, vertelt Scherder. ,,Je kunt zeggen: ‘ik laat het allemaal maar over me heen komen’, maar je kunt je ook afvragen: ‘wat kan ik zelf doen om gezond te blijven?’ 70 procent van de Nederlanders haalt de bewegingsnorm niet. Dit virus zou de trigger kunnen zijn voor veel mensen om juist in beweging te komen.”

Naast je fysieke gesteldheid is het in beweging blijven tevens bevorderend voor je mentale gesteldheid. Scherder: ,,Bij beweging worden neurotransmitters in je hersenen geactiveerd. Je maakt dopamine aan en dit zorgt voor een goed gevoel. Zo bestrijd je dus ook futloze gedachtes.”
Een krachtig afweersysteem is cruciaal om (ernstige) ziektes te voorkomen, aldus Scherder. ‘We kunnen zelf ons afweersysteem sterker maken! Laat u uitdagen door het coronavirus!’

Intersport Twinsport heeft al verschillende maatregelen genomen om de winkels zo veilig mogelijk te maken. Er staan desinfectiezuilen bij de entrees, de indelingen van de winkels zijn aangepast om de mensen zo veel mogelijk zichzelf te kunnen bedienen, contactloos betalen is in alle filialen mogelijk gemaakt, er is per filiaal een team aangesteld wat zich continu bezig houdt met de hygiëne van de winkel en al het personeel blijft op gepaste afstand en wast elk uur grondig hun handen. “Op deze wijze hopen we indirect bij te kunnen dragen aan de bestrijding van het virus door mensen te stimuleren met de middelen om dagelijks de bewegingsnorm in Nederland te halen en zowel de fysieke als mentale gesteldheid van de Nederlanders te optimaliseren,, aldus de directie.